Kentsel Dönüşüm Kira Yardımı Nedir? Nasıl Alınır?

Kentsel Dönüşüm Kira Yardımı Nedir? Nasıl Alınır?

Kentsel Dönüşüm Kira Yardımı Nedir? Nasıl Alınır?

Kentsel dönüşüm kira yardımı hizmeti de yine riskli yapılarda ikamet eden kişilere yönelik sunulan bir hizmettir. Bu hizmete göre kentsel dönüşüme girecek yapılarda ikamet eden kişilerin yıkım süreci boyunca kira bedellerinin karşılanması mümkündür. Kentsel dönüşüm kira yardımı 2020 yılında da sıkça başvurulan bir devlet hizmeti olmuştur.

6306 numaralı Afet bildirgesinde yer alan maddelere göre yıkıma girecek riskli binalarda ikamet eden kişilere yönelik çeşitli yardım hizmetleri sağlanmaktadır. Bunların arasında kentsel dönüşüm kredisi ve kira yardımı gibi hizmetler de ön plana çıkmaktadır.

Kentsel Dönüşüm Kira Yardımı Nedir?

Kentsel dönüşüm, riskli yapıların yıkım ve yeniden inşa edilme sürecini kapsayan bir hizmettir. Bu durumda bazı mülk sahiplerinin ev ya da iş yerlerinin yıkıma gitmesi söz konusu olacaktır. Bu kişilerin yıkım ve yeniden inşa sürecinde mağdur olmaması adına da kredi ve kira yardımları uygulanmaktadır.

Kentsel dönüşüm kira yardımı şartları sağlandıktan sonra kişilere devlet tarafından 18 aya kadar bir kira yardımı hizmeti sunulur. Bu hizmetin 5 aylık olan kısmı da taşınma masraflarını kapsaması için peşin olarak ödenmektedir. 5 aylık ödemenin ardından da geri kalan meblağ her ay olacak şekilde ödenmeye başlanır.

TÜFE oranına göre her sene güncellenen bu kira yardımı, kentsel dönüşüm kira yardımı sorgulama hizmeti üzerinden görülebilir.

Kentsel Dönüşüm Kira Yardımı Nasıl Alınır?

Kira yardımı için gerekli başvurular Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Müdürlüğü makamına yapılır. Başvuru sürecinde de kişilerin beyan etmesi gereken belgeler aşağıdakiler gibidir:

  • Islak imzalı nüfus kayıt örneği
  • Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Müdürlüğü makamına yapılan başvurunun formu
  • Nüfus cüzdanının aslı ve arkalı önlü fotokopisi
  • IBAN numarasını da kapsayan banka hesap cüzdanı örneği
  • İlgili yapıyı içine alan tapu belgesinin aslı ve fotokopisi
  • İlgili yapının son 3 aylık kısmına ait doğalgaz, elektrik ya da su faturası örnekleri
  • Başvuruyu yapacak kişi vekil ise vekaletnamenin aslı ve fotokopisi
  • Vekile ait nüfus cüzdanının aslı ve fotokopisi bir arada beyan edilmelidir.
Yorum yaz
Yorum
İsim
Email