Ölünceye Kadar Bakma Sözleşmesi Nedir ?

Ölünceye Kadar Bakma Sözleşmesi Nedir ?

Ölünceye kadar bakma sözleşmesi, her iki tarafın da birbirlerine karşılıklı olarak borçlandığı sözleşme türlerinden biridir. Buna göre genellikle yaşlı ya da bakıma muhtaç kimseler, bu sözleşmeyi uygun görebilir. Ölünceye kadar bakma sözleşmesi, bakımı üstlenen kişinin bakıma muhtaç olan kişinin ölümü sonrası belli bir miras hakkının doğmasını sağlamaktadır.

Bakıma ya da ilgiye muhtaç olan kişi, kendi malvarlığından bazı değerleri bakıcı kişiye devredebilir. Bu sözleşme, karşılıklı anlaşmalar sonucu yapılan ve her iki tarafı da birbirine borçlu kılan bir sözleşme türüdür.

Ölünceye Kadar Bakma Sözleşmesi Nedir?

Ölünceye kadar bakma sözleşmesi, hukuki dayanaklara sahip olan ve bu alanda uzman kişilerin önderliğinde hazırlanmaktadır. Bu tip bir sözleşme yapabilmek için de devlet tarafından onay almış olan bir bakım evinin gözetimini ve vekilliğini de kabul etmek gerekir. Koşullara uygun bir şekilde hazırlanan ölünceye kadar bakma akdi, resmi bir değer kazanır.

Ölünceye kadar bakma sözleşmesi unsurları arasında her iki tarafın da birbirlerine maddi bağlılığı bulunmaktadır. Sözleşme, miras sözleşmesi olmasa da aslında bir miras sözleşmesi imiş gibi tasarlanmaktadır. Sözleşmeyi, Türk Medeni Kanunu kapsamında ele almak doğru olacaktır.

Ölünceye Kadar Bakma Sözleşmesi Nasıl Yapılır?

Ölünceye kadar bakma sözleşmesi, tıpkı bir miras sözleşmesi şeklinde yapılmaktadır. Bunun için de bir tanığın da katılımı ile sözleşmede bahsi geçen kişiler arasında bir vasiyetname düzenlenmesi gerekir. İlgili vasiyetnamenin de noter ya da diğer geçerli resmi kurumlardan onay almış olması oldukça önemlidir.

Sözleşme, devlet tarafından yetkilendirilmiş bir kurumun da eşliğinde yürürlüğe konulabilir. Sözleşmenin karşılıklı olarak imzalanmasından sonra bakıcı olan kişiye görevleri de tanımlanmış olur. Elbette bakım görevinde bulunacak olan kişi, sözleşmede bahsi geçen ve daha önce kabul etmiş olduğu görevleri üstlenmektedir.

Sözleşme, eğer görevlerin yerine getirilmediği ispat edilirse doğrudan iptal edilebilir. Aynı zamanda mirasçı konumunda olan kişiler de sözleşme iptali için kanıt sunarak başvurularda bulunabilirler. Bu konuda eğer kanıtlar yeterli ise sözleşmenin iptal edilmesi söz konusu olacaktır. Aksi taktirde vaad edilmiş olan değerler bakıcı konumundaki kişiye aktarılır.

Yorum yaz
Yorum
İsim
Email