Gayrimenkul Değerleme Uzmanı Nedir? Ne Yapar?

Gayrimenkul Değerleme Uzmanı Nedir? Ne Yapar?

Diğer ticari işlemlerde olduğu gibi ev alırken ve satarken yasaların mecburi kıldığı bir takım kafa karıştırıcı durumlar mevcuttur. Bu durumda sizin bir uzmana ihtiyacınız vardır. Gayrimenkul değerleme uzmanı bu konuda size yardımcı olacaktır.

Gayrimenkul Değerleme Uzmanı Nedir?

Uluslararası değerleme standartlarına göre bir gayrimenkulü değerlendirme işi için bir takım kurallar bulunmaktadır. Bu kuralları evin gerçek değerini belirleme de insanlara mantıklı çözümler sunmaktadır. Gayrimenkul değerleme uzmanı ise bu kuralları SPK lisansıyla ve sektörde tecrübesiyle kişilere aktararak hizmet vermektedir.

Gayrimenkul Değerleme Uzmanı Kime Denir?

Ev alma ve satma konusunda iki tarafa da profesyonel destek veren, SPK lisanslı kişilere gayrimenkul değerleme uzmanı denilmektedir. Bu uzmanlar alanında akademik eğitim almış, belirli bir tecrübeye sahip işin ehli kişilerdir. Bu uzmanların diğer özellikleri ise insanları ikna kabiliyeti yüksek, ekip çalışmasını becerebilen, iş takibi konusunda yetenekli, yeteneğini işinde yenilikçi bakış açısıyla geliştiren, araç kullanabilen ve prezantabl kişilerdir. Bu özelliğe sahip uzmanların kariyer sitelerinde iş bulma konusunda birçok tercihi bulunmaktadır.

Gayrimenkul Değerleme Uzmanı Ne İş Yapar?

  • Emlak sektöründeki gelişmeleri takip edip, bu gelişmeler doğrultusunda analiz yapma.
  • Sektör ve piyasadaki şartları analiz etme.
  • Raporlar için mülke ait fotoğrafları çekme.
  • Evin değerini etkileyecek okul, toplu taşıma, alışveriş merkezleri, yaşam alanları gibi yerleri araştırma.
  • Evin gelecekteki değerine ilişkin araştırma yapma.
  • Evin değerlemesini yapabilmek için mülk çevresinde diğer evlerin daha önceden yapılmış olan değerleme raporlarını inceleme.
  • Yıpranma payı, maliyetler ve diğer evlerin değerlerini karşılaştırarak bir rapor hazırlama.

Gayrimenkul değerleme uzmanı genelde gayrimenkul firmalarının bünyesinde çalışmaktadır. Emlak firmaları lisans eğitimini tamamlamış ve sektördeki tecrübesiyle iyi işler çıkartan gayrimenkul değerleme uzmanlarını istihdam ederek ev alma ya da satma niyetinde olan insanlara kaliteli bir hizmet vermek istemektedirler.

Gayrimenkul değerleme uzmanları belirli bir süre tecrübe edindikten sonra sektöre katkıda bulunabilmek ve yazacakları raporların yasal olarak dikkate alınması için SPK tarafından açılan sınava girip, başarılı olmaya çalışırlar. Eğer bu sınavda başarılı olunursa, aldıkları lisans sayesinde hukuki mercilerde kabul edilebilecek bir rapor yazmaya hak kazanırlar.

Yorum yaz
Yorum
İsim
Email