2B Arazisi Nedir?

2B Arazisi Nedir?

Haberlerde ve medyada duyduğumuz 2b arazisi pek çok insanı yakından ilgilendirmektedir. Gelin beraber bu 2b arazisine detaylı bakalım.

2b Arazisi Nedir?

2b arazisi literatürde ülkemiz sınırları içinde orman vasfını kaybetmiş arazilere denilmektedir. Bunun sebebi Orman Kanunu’nda yer alan 2. Maddenin B bendinden kaynaklanmaktadır. İlgili mevzuat aşağıdaki gibidir;

Bilim ve fen bakımından orman niteliğini tam olarak kaybetmiş yerlerden; tarla, bağ, bahçe, meyvelik, zeytinlik, fındıklık, fıstıklık (antep fıstığı, çam fıstığı) gibi çeşitli tarım alanları veya otlak, kışlak, yaylak gibi hayvancılıkta kullanılmasında yarar olduğu tespit edilen araziler ile şehir, kasaba ve köy yapılarının toplu olarak bulunduğu yerleşim alanları,

Orman sınırları dışına çıkartılır.

Orman sınırları dışına çıkartılan bu yerler Devlete ait ise Hazine adına, hükmi şahsiyeti haiz amme müesseselerine ait ise bu müesseseler adına, hususi orman ise sahipleri adına orman sınırları dışına çıkartılır. Uygulama kesinleştikten sonra tapuda kesin tashih ve tescil işlemi yapılır.

Bu yerler dışında orman sınırlarında hiçbir suretle daraltma yapılamaz .”

Detaylı link: https://www.mevzuat.gov.tr/MevzuatMetin/1.3.6831.pdf

Kanunda açıkça belirttiği üzere bir arazinin 2b arazisi olması için orman özelliğini bir daha geri kazanamayacak şeklinde kaybetmiş olması gerekir. Bu tarz arazilerin orman statüsünden çıkarılıp yerine tarla, bağ, bahçe, zeytinlik gibi tarım arazilerine dönüştürülmesi ve hayvancılıkta kullanılması daha faydalı olduğu düşüncesi yaygındır. 2b arazisine dönüştürme işini Kadastro aracılığıyla yapılır. Aslında bu araziler çok önemsiz gibi görülse de alt yapılarına önem verilmektedir. Genellikle genişleyen yerleşim birimlerinde yeni nüfusun yer sorunu çekmemesi amacıyla orman arazilerinin daraltıldığı görülmektedir. Ülkemizde yaklaşık 470 bin hektar arazi 2b özelliği taşımaktadır. Bu arazilere genelde büyükşehirlerde rastlanmakta olup Yalova, Antalya, Mersin gibi illerimizde bolca 2b arazisi bulunmaktadır.

2b Arazisi Satışı Olur mu?

2009 yılına kadar 2b arazilerinin satışı yasaktı. 2009’da bu yasak kalktı ve yeni yasa ile birlikte 2011’den itibaren hak sahipliği tanınmaya başlandı. 2b arazilerinde hak sahibi olmak için zamanda gerekli belgelerle yetkili mercilere başvurulması gerekmektedir. Aksi takdirde devlet, işgal edilen 2b arazilerine el koyabilir. Bu arazileri satın alabilmek için 2011 yılından önce bu arazide oturuyor veya bu araziyi kullanıyor olmanız gerekmektedir. Eğer 2011 yılından önce bu arazi üzerinde oturuyorsanız yetkili mercilere başvurarak ve arazinin rayiç bedelini ödeyerek araziyi satın alabilirsiniz. Bu arazilere sahip olduktan sonra 3. kişilere satılması anayasanın 169 ve 170. maddeleri gereği yasaklanmıştır.

Yorum yaz
Yorum
İsim
Email