Aplikasyon Nedir?

Aplikasyon Nedir?

Aplikasyon, İngilizce application kelimesinden dilimize yer etmiştir. Aslında, biz aplikasyon kelimesini emlak sektöründen daha çok mobil cihazlar için kodlanan uygulamalar için kullanıyoruz. Genel anlamda uygulama olarak kullandığımız aplikasyonun emlak sektöründe ne anlama geldiği konusunda bu yazımızda detaylı bilgi bulabilirsiniz.

Aplikasyon Nedir?

Emlak sektöründe aplikasyon, tapuda kayıtlı bulunan parselin zemininde yapılan etkinliklere ve işaretlenmelere denilmektedir. Diğer bir ifadeyle taşınmazın nerede olduğunun tespiti işlemine aplikasyon olarak adlandırılır. Bu işlem, resmi merci olarak Kadastro Müdürlükleri tarafından yapılmaktadır. Örnek olarak, taşınmaz sahibinin mülkiyetinde bulunan taşınmazların yerini belirlemek için Kadastro memuru ile arazi üzerinde işaretleme çalışması yaptırdığı işlemdir. Aplikasyon işlemi, mülk sahibinin talebi doğrultusunda yapılmaktadır.

Aplikasyon Krokisi Ne Demektir?

Aplikasyon krokisi, aplikasyon işlemi sonucunda zeminin koordinat noktalarını gösteren yetkili merciler tarafından düzenlenen krokili belgeyi ifade etmektedir. Tapuda kayıtlı parselin sınırlarını gösteren ve çizim yapılmasını sağlayan bu krokinin tescil tarafı bulunmamaktadır.

Aplikasyon Krokisi Nasıl Alınır?

Aplikasyon krokisini almak için bazı evrakların hazır bulunması gerekir. Bunlar;

  • Parsele ait tapu kayıt belgesi
  • Mülk sahibinin kimlik veya vekilin kimlik bilgileri
  • Vesikalık fotoğraflar
  • Parsel, mülk sahibinin yasal temsilcisi ya da kayyımı ise duruma dair resmi belgeler
  • İlgili alanların doldurulduğu çizelge

Bu belgeleri hazırladıktan sonra parselin bulunduğu ilçedeki Kadastro Müdürlüğü’ne başvurulur. Başvurusu sırasında taşınmazın alanı ölçüsünde belirli bir miktar para harç olarak yatırılır ve işlemler başlatılır. Aplikasyon krokisi, Autocad tarzı programlarla harita mühendisleri tarafından çizilmektedir. Evrakın içinde yer alan çizimdeki nokta sıralaması dikkat edilmelidir. Bazı zamanlarda çizim yaparken 3. Noktadan sonra direkt 6. Noktaya geçiş yapılmış mı diye kontrol edilmelidir.

Mülk sahibi aplikasyon krokisi talep ettikten sonra Kadastro müdürlüğü veya bu iş için resmi lisansa sahip bürolar, krokiyle ilgili hazırlık ve çalışmaları yapar. Olası teknik hataların önüne geçmek için, çalışmalar titizlikle sürdürülür. Eğer aplikasyon işlemi sonucunda parsel sınır ihlali varsa bu durum ilgili kişilere bildirilir. Tüm bu işlemler sonucunda kroki işlemini yapan kurum, tarih ve imzalı kroki belgesini talep eden kişiye teslim eder.

Yorum yaz
Yorum
İsim
Email