Arsanın Yola Terki Ne Demektir?

Arsanın Yola Terki Ne Demektir?

Emlak sektöründe arsanın yola terki tabirini çok sık olmasa da arada sırada duyarız. Peki ne anlama geliyor?

Arsanın Yola Terki Ne Demektir?

Bazı zamanlarda yetkili merciler imar planında değişiklik yaparak sahip olduğunuz taşınmazları imar planlarının içine dahil edebilir. Bu durumlarda yetkili merciler, bu planı uygulamak için mülk sahibine belirli bir bedel ya da bedelsiz yola terk edebilir. Örnek vermek gerekirse, bir arsanız var. Arsanızın bulunduğu belediye yaptıkları yolu daha da genişletmek isteyebilir. Ama genişleteceği yol eğer sizin arsanızdan geçiyorsa, bu durumda size belediye belirli bir bedel ödeyerek ya da bedelsiz kamu yararı için arsanızın bir kısmını kullanabilir. Bu duruma arsanın yola terki denilmektedir. Eğer imar planında yapılacak olan yol sizin arsanızın üzerinden geçiyorsa, belediye kamu yararını gözeterek size herhangi bir bedel ödemeden arsanızı işgal edebilir ve yol yapabilir.

Arsanın Yola Terki Nasıl Yapılır?

Bir arsanın yola terki işleminin yapılabilmesi için İmar Kanunu gereği imar planına sahip bölgeler olması gerekmektedir. Eğer imar planı yoksa, o bölgede arsanın yola terki işlemi yapılmaz. Bu işlem için teknik çalışmaları yapan Kadastro Müdürlükleri ve tescil işlemlerini yapan Tapu Müdürlükleri birlikte çalışmalıdır. Arsanın yola terki tabiri sadece yolu değil aynı zamanda otopark, meydan, ibadet yeri, çocuklar için oyun park gibi alanları da kapsamaktadır.

Genellikle inşaat yaparken, belediyeler ruhsat vermeden önce yapılacak inşaatın bulunduğun arsa üzerinde yola terk işlemini yapılmış mı yapılmamış mı diye denetlemede bulunur. Eğer arsanın yola terki inşaat planında gösterilmemişse ruhsat verilmez. Bu işlemde, tapu kaydındaki yola terk edilmiş alanın yüz ölçümü düşürülerek hesaplama yapılır. Bu hesaplama yapıldıktan sonra Kadastro Müdürlüğü’ndeki mühendisler tarafından onaylanır ve tapu memurları tarafından tescil işlemi yapılır.

Arsanın Yola Terki için hangi belgeler gerekli?

Arsanın yola terki için bazı belgelere ihtiyaç duyulmaktadır. Bu belgeler;

  • Taşınmaza ait tapu senedi
  • Yatırılan başvuru ücreti belgesi
  • Taşınmazın bulunduğu yerdeki belediye encümeni ya da il özel idaresinin onay kararı.
  • Harita mühendisi tarafından düzenlenmiş ve Kadastro Müdürlüğü tarafından onaylanmış tescil bildirimi.

 

Yorum yaz
Yorum
İsim
Email