Cebri Satış Nedir?

Cebri Satış Nedir?

Borçlar hukuku alanında değerlendirebileceğimiz cebri satış aslında bir hukuki güvence olup devletin müdahalesiyle gerçekleşir. Devletin yaptığı cebri satış nedir, cebir satış şartları nelerdir ve cebri satış tapu işlemleri nelerdir?

Cebri Satış Nedir?

Zor, zorlayış anlamına gelen cebir kelimesi aslında bizim isteğimiz dışında zorla yapılan işlemler olarak düşünebiliriz. Bu düşünceden yola çıkarak cebri satış, borcunu ödemeyen kişiye ait olan taşınmazların devlet tarafından satılmasına denir. Devletin icra müdürlükleri ya da kamu yetkilileri tarafından bir taşınmaz üzerinde cebri satış gerçekleştirmesi için taşınmazın borçtan dolayı haczedilmesi gerekir. Buradaki amaç borçlunun yerine getirmekten kaçındığı ifalar sebebiyle alacaklı kişiyi mağdur etmemeye çalışmak ve adaleti sağlamaktır. Eğer bireyin borçları sebebiyle herhangi bir icra takibi başlatılmamışsa, cebri satış işlemi gerçekleştirilemez.

Cebri satış işleminde temel amaç alacaklıyı korumak ve adaleti sağlamaktır. Çünkü borçlu kendisine düşen sorumluğu yerine getirmediği için devlet borçlunun sorumluluğunu yerine getirmeye çalışmakta ve aslında borcunu zorla ödetmektedir. Devletin cebir yoluyla yaptığı bu işlemle tüm borçlu kişilere borçlarını ödeme yükümlülüğünün olduğu bilincine kavuşturmaktadır.

Cebri Satış Şartları Nelerdir?

Bir taşınmaz üzerinde devlet tarafından cebri satış işleminin gerçekleşmesi için ilk öncelikle bir borcun ödenmemesi gerekir. Alacaklı kişi borcunun ödenmediği fakat borçlunun taşınmazları olduğu ve bu taşınmazların icra edilmesini bildirmelidir. Borçlu, alacaklı tarafından yapılan bu cebri icraya itiraz edebilir. İtiraz için kendisine 10 gün süre tanınmaktadır. Eğer itiraz etmez ise cebri icra işlemleri başlatılır ve süreç sonunda cebri satış gerçekleştirilir. Cebri icra işlemleri sırasında borçlunun taşınmazlarına el konulur ve alacaklının alacak tutarı kadar olan mal devlet tarafından satılıp alacaklıya borç tutarı ödenir.

Cebri Satış Tapu İşlemleri

Cebri satış tapu işlemleri genel anlamıyla tescil işlemidir. Devlet borçlunun sahip olduğu taşınmazı borçlunun rızası aranmadan ihale şeklinde satışa çıkarır. En yüksek teklif verene borçlunun taşınmazı satılır. Satış işlemi gerçekleştikten sonra borçlunun taşınmazı satın alan kişi adına tapuda tescil edilir.

İhaleyi kazanan kişi nüfus bilgileriyle, vesikalık fotoğrafı ve ihaleyi kazandığına dair belgeyle tapu müdürlüğüne başvurup tescil işlemlerini başlatır. Buradaki yapılan tapu tescil işlemi, sözleşmesiz tapu işlemidir.

Yorum yaz
Yorum
İsim
Email