Enerji Kimlik Belgesi Nedir ?

Enerji Kimlik Belgesi Nedir ?

Enerji Kimlik Belgesi Nedir ?

Enerjinin verimli ve etkili bir şekilde kullanılması için bununla birlikte enerji israfının önlenmesi ve çevrenin korunmasını sağlamak için Enerji Kimlik Belgesi kullanımı zorunlu hale getirilecektir. Enerji kimlik belgesinin kısa ismi EKB’dir. Binalarda enerjinin verimli ve tasarruflu kullanılması böylece israfın engellenmesi ve çevrenin korunmasını sağlamak için binanın asgari enerji ihtiyacı, enerji tüketim sınıflandırması, yalıtım özellikleri ve ısıtma ile soğutma sistemlerinin verimlerini içeren belge türüne verilen addır.

5627 sayılı Enerji Verimliliği Kanununa göre ve bununla ilişkili olarak çıkartılmış olan Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği’ne göre, EKB, binalarda enerji ve enerji kaynaklarının verimli kullanılmasına, israfın önlenmesine ve çevrenin korunması amacıyla binanın asgari ihtiyacı ile enerji tüketiminin sınıflandırması, sera gazı salımı seviyesinin, yalıtım özelliklerinin ve ısıtma ya da soğutma sistemlerinin verimliliği ile ilgili bilgileri içermektedir.

Verimli Enerji Tüketimi

Günümüzde beyaz eşyalardan olan çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, buzdolabı gibi eşyalarda ve klimalarda bulunan enerji performans sınıflandırması binalar için de geçerli kabul edilmektedir. A sınıfı en verimli anlamına gelirken G sınıfı ise en düşük verime sahip demektir ve bu harf adlandırmaları ile verim seviyesi belirlenir.

Beyaz eşyalardaki verimliliğin gösterildiği bu durum binalarda da sınıflandırmayı gösterecek şekilde belgelenmiştir. Bu belgeye de Enerji Kimlik Belgesi adı verilir. Yeni yapılacak olan ya da inşasına yeni başlanacak binaların enerji kimlik belgesinin en düşük seviye yani C olacak şekilde tasarlanması ve böyle inşa edilmesi gerekmektedir. C sınıfından daha düşük seviyede olan binalar için ise kanunen iskan ruhsatı verilmemektedir. Şuanda varlığı devam ettiren mevcut binaların ise enerji kimlik belgesi için asgari sınıflandırma seviyesi koşulu bulunmamaktadır.

Enerji Kimlik Belgesi Nasıl Alınır ?

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş olan enerji verimliliği danışmanlık hizmeti veren şirketlere başvuru yaparak enerji kimlik belgesi alınmaktadır. Bununla birlikte enerji kimlik belgesini düzenleyebilmek adına yetki belgesine sahip olan ve serbest müşavir mühendis belgesine sahip olan mühendisler ile bu vasıflara sahip olan mühendis ya da mimar bulunduran kurumlar da yine inşa edilecek olan yeni binalara EKB verebilmektedir.

Yorum yaz
Yorum
İsim
Email