Ev Alırken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar Nelerdir?

Ev Alırken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar Nelerdir?

Ülkemizde ev almak için öncelikle iyi düşünmek ardından ise detaylı bir araştırma yapmak gerekmektedir.

Ev almaya karar verdiğimiz andan itibaren alacağımız evin beklentilerimizi karşılaması ve  kriterlerimize asgari ölçüde uyması gerektiğini kendimize hatırlatmamızda fayda vardır. Oda sayısı, bulunduğu kat, daire ölçüleri gibi şekilsel kriterleri belirledikten sonra ülkemizin de doğal afetler konusunda çeşitlilik gösterdiğini göz önünde bulundurarak alacağımız ev deprem bölgesinde mi? Dere yatağına mı yapıldı ve ya  sel ve su baskınları yaşama riskinin neler olduğunu araştırmamız gerekmektedir.

Doğal afet konusunda risksiz veya en az riskli lokasyon seçildikten sonra  genellikle bütçe ayarlaması yapılmaktadır. Bütçenizi belirlerken bir kısmını kredi çekerek halledecekseniz gelir durumunuza göre en uygun faizli bankaları araştırmanız yararınıza olacaktır. Alacağınız evin de kredi kullanımına uygun olması gerekmektedir.

Alacağınız evin piyasa değerinden yukarıda size satılmasını önlemek için bölgedeki diğer evler ile kıyas yapmak en doğru davranış biçimlerden biri olacaktır. Ev alırken dikkat edilmesi gereken bir diğer husus ise evin üzerinde ipotek veya haciz kaydı olup olmadığını sorgulamaktır.

Ülkemizde nüfusun artmasıyla beraber özellikle büyük şehirlerde ulaşım büyük sorun hale gelmiştir. Bizler de bu sorunu yaşamamak veya daha az etkilenmek için alacağımız evin ulaşımını iyi gözden geçirmeli iş yerine, okullara, yerleşim yeri merkezlerine ulaşımı daha kolay olan evleri  seçmemiz yararımıza olacaktır.

Komşuluk ilişkileri ve yakın çevre ev alırken dikkat edilmesi gereken hususlardan şüphesiz elzem konular arasına girmektedir. Yaşayacağınız apartmanda anlaşamadığınız komşularınızın olması veya oturduğunuz evin yakın çevresinin güvenilir olmaması hayatınızın geri kalanında büyük bir pişmanlık yaratabilir. O sebepten ev alırken bu hususu da göz önünde bulundurmanız size fayda sağlayacaktır.

Beklentilerinizi karşılayacak ve kriterlerinize uyan bir ev bulduysanız satın alma işlemini gerçekleştirmeden önce tapu ve parsel sorgulamayı, e-devlet ya da Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü web sitesinden yaparak tapunun varlığından emin olun.

Evin bağlı olduğu belediyeye giderek herhangi bir borcunun olup olmadığını sorgulayın.

Zorunlu DASK poliçesinin yaptırıldığından emin olun.

Evi üzerinize alabilmeniz için tapu dairesinin belirlemiş olduğu harcı yatırın ve randevu alın.

Randevu günü satıcı ile birlikte tapu dairesinde gerekli evrakları ilgili memura ilettikten sonra tüm satış evraklarını karşılıklı olarak imzalayın.

Evi aldıktan sonra ilgili belediyeye emlak vergisi bildiriminde bulunmayı unutmayın.

Yorum yaz
Yorum
İsim
Email