Ev Alırken Yapılması Gereken İşlemler

Ev Alırken Yapılması Gereken İşlemler

Ev almadan önce büyük bir titizlilik ve önemle araştırma yapmanız gerekmektedir. Evin deprem ve doğal afet bölgesinde olup olmadığı, bütçe, kullanılacak ise kredi faiz oranları, alınacak evin ipotekli ya da hacizli olup olmadığı, ulaşımı, sosyal olanakları gibi kriterlerin dikkate alınarak ev alım işlemi yapılması gerekir. Tüm bu kriterlere en uygun evi bulup satıcı ile anlaştıysanız geriye bir tek yasal işlemler kalmaktadır. Evin alma işlemenin tamamlanabilmesi için iki ana yol bulunmaktadır. Bunlar belediyede ve tapuda yapılacak işlemlerdir.

Belediyede yapılması gereken yasal işlemler nelerdir?

Evi satın alma sürecinde yapılacak olan ilk işlem, evin bağlı bulunduğu belediyeden rayiç bedelin belirlenmesidir. Rayiç bedelin belirlenebilmesi için evin adres bilgileri ile bağlı bulunduğu belediyeye başvurmak yeterlidir. Belediye gerekli işlemleri yaptıktan sonra eve belli bir rayiç bedel belirlemektedir.

Tapuda Yapılacak Yasal İşlemler Nelerdir?

 

Belediyede rayiç bedelin belirlenmesinden sonra tapu müdürlüğüne gidilir. Eğer internet üzerinden online sıra almadıysanız TC kimlik numaranız ile sıra almanız gerekmektedir. Sıranız geldiği zaman ön başvuru için size başvuru numarası verilmekte ve tapu müdürlüğünün anlaşmalı olduğu bankalara tapu harcı ile birlikte tapu döner sermaye bedelinin yatırılması gerektiği bildirilmektedir. Yapılan incelemelerden sonra cep telefonunuza bilgi mesajı gelmektedir. Bu mesajda randevu saati belirtilmekte ve randevu saatinden 15 dakika önce tapu müdürlüğünde olmanız gerektiği yazmaktadır. İlgili bankalara tapu harcı ve tapu döner sermaye bedelini yatırdıktan sonra tapu müdürlüğüne satıcı için; tapu aslı yada fotokopisi, nüfus cüzdan fotokopisi veya pasaportu ve temsil belgesi, üzerine adres, telefon yazılı ve imzalı olarak; 1 adet fotoğraf, alıcı için; nüfus cüzdan fotokopisi, üzerine adres, telefon yazılı ve imzalı olarak; DASK ve 2 adet fotoğraf içeren belgelerin eksiksiz olarak verilmesi gerekmektedir. Yatırmış olduğunuz tapu harcı ve tapu döner sermaye bedelinin ödeme makbuzlarını da işlem yapan memura vermeniz gerekmektedir. Yapılan incelemelerden sonra evraklarda eksik ya da ev satışını engelleyecek bir durum tespit edilmez ise alıcı ve satıcı memur huzurunda karşılıklı imzalarını atarak satışı başarı ile gerçekleştirmiş olurlar.

Yorum yaz
Yorum
İsim
Email