Ev Eksperi Nasıl Olunur?

Ev Eksperi Nasıl Olunur?

Son yıllarda emlak sektöründe yapılan yasal düzenlemeler çerçevesinde konutların değerlemesi bir uzman tarafından hazırlanacak rapora bağlı olma zorunluğu, ev eksperi mesleğini giderek daha da önemli hale getirdi. Bu sebeple farklı alanlarda çalışmak isteyen bireylerin aklındaki ev eksperi nasıl olunur sorusuna bu yazımızda cevap arayacağız.

Eksper terimi İngilizce expert kelimesinden dilimize geçmiş olup, bilirkişi, uzman, tecrübeli kimseye denilmektedir. Sadece emlak sektöründe olmayıp, aynı zamanda otomotiv, sigorta ve bankacılık sektöründe eksperler vatandaşlara hizmet vermektedir.

Ev Eksperi Nasıl Olunur?

Emlak sektörünün göz bebeği olan ev eksperi mesleği ev ekspertizi işlemi yapan kişilerden oluşmaktadır. Yani ev eksperi, evin mevcut koşullar altında fiyatını tespit eden alanında uzmanlara denilmektedir. Ev eksperi olmak için Sermaye Piyasası Kurulu tarafından verilen lisansı almak gerekir. Bu lisansı almak için dört yıllık bir üniversite mezunu olmak ve Gayrimenkul Değerleme Uzmanlığı sınavını geçmek gerekmektedir. Bu alınan SPK lisansı ile ev eksperleri yasal bir belge olarak nitelendirilen bir rapor hazırlarlar.

Ev eksperlerinin çalışma alanları çok geniştir. İsterlerse bir firmaya bağlı tam zamanlı ya da sözleşmeli olarak çalışabilirler. Ev eksperinin hazırlayacağı rapor ile ilgili ücret tarifesi resmi gazetede yayımlanmakta olup detaylı bilgi için aşağıdaki bağlantıyı ziyaret edebilirsiniz.

https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2018/12/20181231M4-29.pdf

Ev Eksperi Raporunu Nasıl Hazırlar?

Ev eksperi, kendisinden talep edilen ev ekspertizi raporunu hazırlarken bazı verilere bakmaktadır. Bu verilen evin değerini doğrudan ve dolaylı yoldan etkilemektedir. Bunlardan bazıları;

  • Evin bulunduğu konum
  • Konut tarzı (apartman dairesi, müstakil konut, köşk vb)
  • Yapının yaşı ve alanı
  • Yapıdaki kullanım alanı (Kaç oda, kaç tuvalet, balkon vs)
  • İmarının olup olmadığı
  • Toplu taşıma araçlarına yakınlığı
  • Ahşap veya betonarme olması
  • Güneş görüp görmemesi
  • Asansörlü binada olup olmaması
  • Elektrik, Su, Doğalgaz, İnternet altyapılarının kalitesi vs

Yukarıdaki ve diğer koşullar sonucunda yapılar birinci sınıf, ikinci sınıf, üçüncü sınıf, lüks ve süper lüks şeklinde ekspertize edilir. Diyelim ki yapı ikinci sınıf olarak değerlendirildi. Bankadan kredi almak istediğinizde banka, bu ekspertiz raporundaki sınıflamayı göz önünde bulunduracak ve kredi miktarını bu sınıfa göre belirleyecektir.

Yorum yaz
Yorum
İsim
Email