Gayrimenkul Değerleme Uzmanı Sınavları Nedir?

Gayrimenkul Değerleme Uzmanı Sınavları Nedir?

Son yılların gözde mesleklerinden biri hale gelen Gayrimenkul Değerleme Uzmanı, ülkemizde Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından yılda iki kere yapılan sınav sonucunda lisans alarak işe başlamaktadırlar. SPK tarafından yapılan bu sınavın adı, Gayrimenkul Değerleme Uzmanı Sınavları olarak geçmektedir. Kariyerine emlak sektöründe devam etmek isteyen bireyler, Gayrimenkul Değerleme Uzmanı olabilmek için bu sınavı başarılı ile geçmek zorundadır.

Bu sınava girmek için bazı şartları taşıyor olabilmek gereklidir. Bu şartlar;

  • Herhangi bir üniversite bölümünden dört yıllık lisans mezunu olmak.
  • Adli sicil açısından herhangi bir suça bulaşmamış olmak.

Bu sınavı kazandıktan sonra lisans alabilmek için meslekte 3 yıl tecrübe şartı aranmaktadır.

Gayrimenkul Değerleme Uzmanı Sınavları Ne Zaman Yapılır?

Emlak sektöründe gayrimenkul değerleme uzmanı olmak için SPK tarafından verilen lisansa sahip olmak için SPL (Sermaye Piyasası Lisanslama Sicil ve Eğitim Kuruluşu A.Ş) tarafından her yıl iki kere sınav yapılmaktadır. Bu sınav tarihleri SPL’nin resmi sitesinde açıklanmakta olup genelde yıl sonu ve yıl ortasında şeklinde takvime göre düzenlenmektedir.

Gayrimenkul Değerleme Uzmanı Sınavları Soruları Nelerdir?

Bu sınav toplamda 4 kısımdan oluşmaktadır. Bunlar; Gayrimenkul Değerleme Esasları, Dar Kapsamlı Sermaye Piyasası Mevzuatı, Gayrimenkul Mevzuat ve İnşaat Mevzuatı.

Gayrimenkul değerleme esasları temel terimleri, değerleme ile ilgili yöntem ve süreçleri, maliyetleri, faiz hesaplamaları ve rapor gibi alanları kapsamaktadır. İnşaat muhasebesinde muhasebeyle alakalı geniş çaplı sorular yer almaktadır. Gayrimenkul mevzuatı kısmında ise imar, iskan, tapu, kadastro, kamulaştırma, belediye, emlak gibi kanunlardan sorular gelmektedir. Her kısımda 25 soru olmak üzere toplamda 100 adet soru bulunmaktadır. Sorular 5 şıklı olup, her bir soru 4 puan değere sahiptir.

Gayrimenkul Değerleme Uzmanı Sınavları Geçme Notu Kaç?

Toplamda 100 sorudan oluşan bu sınavda adaylar, her kısımda 100 üzerinden 50 puan üstü ve toplamda bu kısımların aritmetik ortalaması da 60 puanı geçmesi şarttır. İlk girişlerinde başarısız olan adaylar, şanslarını profesyonel bir eğitim alarak sonraki yıllarda deneyebilirler. Bir eğitim kurumundan kurs alamayan adaylar için sınava girmeden önce daha önceki yıllarda çıkan soruları çözmelerini önermekteyiz.

 

 

Yorum yaz
Yorum
İsim
Email