Gürültü Yapan Komşu İçin Hangi Yasal Yollar İzlenmeli?

Gürültü Yapan Komşu İçin Hangi Yasal Yollar İzlenmeli?

Gürültü Yapan Komşu İçin Hangi Yasal Yollar İzlenmeli?

Gürültü yapan komşu, özellikle de apartman yaşantısına sık karşılaşılan rahatsız edici durumların başında gelmektedir. Elbette bu süreçte komşuluk ilişkileri gereği denge kurmak ve toplum yaşantısına uygun bir şekilde hareket etmek önemlidir. Gürültü yapan komşu şikayet edilebildiği gibi bu durumun karşılıklı konuşma ile de çözüme kavuşması mümkündür.

Tüm uğraşlara ve uyarılara rağmen komşunuz gürültü yapmaya devam ediyorsa bu süreçte kendi yasal haklarınızı da kullanmanız mümkün kılınmaktadır. Komşuluk hukuku bünyesinde bu tip istenmeyen durumlara yönelik bazı yaptırımlarda bulunulması söz konusudur.

Gürültü Yapan Komşu Nasıl Uyarılır?

Ses yapan komşu şikayet edilerek bu sorunun önüne geçilebilir. Fakat şikayet uygulamasından önce komşunuzla birebir konuşma yöntemini de denemeniz önerilmektedir. Uzun süredir komşunuzun yapmakta olduğu gürültüden şikayetçi iseniz onu bizzat uyarmayı deneyebilirsiniz. Uyarı halinde pek çok komşunun anlayış göstererek yaptığı hayatı fark etmesi mümkün olacaktır.

Uyarılarınız yetersiz ise komşunuzu apartman yönetimine şikayet etmeyi de tercih edebilirsiniz. Yönetim, sizin adınıza komşuyu uyaracak ve varsa yönetim planı içindeki kurallara uygun bir yaptırım uygulayabilecektir. Özellikle de apartman gibi birden fazla hanenin yer aldığı yapılarda gürültüye yönelik yönetim planları oluşturulabilmektedir.

Gürültü Yapan Komşu Şikayet Yöntemleri

Gürültü yapan komşu polise şikayet edilerek de gürültünün önüne geçilmesi mümkündür. Fakat polis yerine bağlı bulunulan belediyenin zabıta ekiplerinden de bu konuda yardım talep edilebilir. Zabıta ekipleri tarafından yapılan ilk uyarıdan sonra sorun devam ediyorsa komşuya para cezası uygulanabilmektedir.

Kabahatler kanunu çerçevesinde verilen bu para cezasının gürültüye yönelik caydırıcı etkisi bulunmaktadır. Aynı zamanda gürültücü komşuya yönelik çevre kanunu bünyesinde de belli oranda bir para cezası verilebilmektedir.

Tüm bu uyarı ve cezalara rağmen komşunuz gürültü yapmaya devam ediyorsa daha ciddi yaptırımların da uygulanabilmesi gündeme gelmektedir. Komşunuz kiracı ise ev sahibi ile görüşerek evi boşaltması sağlanabilir. Komşunuz ev sahibi ise gerekli yasal prosedürler uygulanarak evin satışa çıkartılması da mümkün kılınmaktadır. Ev sahibi olan gürültücü komşuların evlerini bu yüzden kaybetmeleri söz konusudur.

Yorum yaz
Yorum
İsim
Email