Hisseli Tapu Nedir? Hisseli Tapu Satışı Nasıl Yapılır?

Hisseli Tapu Nedir? Hisseli Tapu Satışı Nasıl Yapılır?

Tapular nitelikleri gereği hisseli olarak karşımıza çıkabilir. Peki hisseli tapu nedir? Hisseli tapu satışı nasıl yapılır? Bu yazımızda bu sorulara yanıt bulabilirsiniz.

Hisseli Tapu Nedir?

Hisse bilindiği üzere ortak anlamına gelmektedir. O halde hisseli tapuya kısaca ortaklı tapu diyebiliriz. Daha detaylı açıklanacak olursa hak sahibi olan tüm kişilerin isminin ve sayısının yazdığı tapuya hisseli tapu denilmektedir. Örneğin kardeşlerinizle birlikte sahip olduğunuz bir arsa hisseli tapuya sahiptir.

Hisseli tapunun iki çeşidi bulunmaktadır. Bunlar; el birliği mülkiyeti ve paylı mülkiyettir. El birliği mülkiyeti hisseli tapuda bütün ortaklar arsada hisse sahibidir ama hisselerin hangi bölgede ne kadar payı olup olmadığı belirsizdir. Bu sebeple anlaşmazlıklara sebep olabilir. Pay oranları belli olmadığı için hisseler devredilemez. Genelde miras yoluyla sahip olunan mülklerde karşımıza çıkmaktadır. Örnek olarak babanız vefat ettiğinde, babanıza ait taşınmazlara tüm mirasçılar olarak el birliği mülkiyeti ile sahip olur ve hisseli tapunuzu alırsınız. Paylı mülkiyetli hisseli tapu ise bütün sahiplerin oranları ve payları bellidir. Malikler, sahip olduğu alanda belirli şartlarda istediği gibi tasarrufta bulunabilir. Eğer hisseli tapu paylı mülkiyete sahipse söz konusu tapu başkalarına satılabilir ya da devredilebilir.

Hisseli Tapu Satışı Nasıl Yapılır?

Hisseli tapu satışı, müstakil tapu satışından biraz farklıdır. Bunun sebebi diğer hisse sahiplerinin mağdur edilmemesidir. Hisseli tapunun satışının yapılabilmesi için ilk öncelikle tapunun pay mülkiyetli tapu olması gerekir. Eğer el birliği mülkiyeti varsa satış işlemi gerçekleştirilemez ve hisse hiçbir şekilde devredilemez. Pay mülkiyetli bir hisseli tapunuzu satmak için diğer hisse sahiplerinin onayını almalısınız. Çünkü diğer hisse sahipleri, sizin hissenizde ön alım hakkına sahiptir. Eğer hisse sahiplerine haber etmeden hisseli tapunuzu sattıysanız, diğer hisse sahipleri size şufa davası açabilir. Bu durumun önüne geçmek için satış konusunda noter aracılığıyla diğer ortakları bilgilendirmelisiniz. Şufa davası diğer hisse sahipleri tarafından açılan bir dava olup, satın hissenin bedelini ödemek suretiyle geri alınmasını ifade eder. Ayrıca hisseli tapunuzu, hiçbir sorun olmadan diğer hisse sahiplerine de satma imkanınız bulunmaktadır.

 

Yorum yaz
Yorum
İsim
Email