İmar Affı Nedir?

İmar Affı Nedir?

İmar Affı Nedir?

İmar affı, ülkemizde ilk olarak 1984 senesinde yürürlüğe girmiş olan bir sistemdir. Bu sisteme göre de mevzuatın dışında inşa edilen yapıların yasal sürece dahil edilmesine karar verilmiştir. Özellikle de çarpık kentleşme söz konusu olduğunda imar barışı tarafından getirilen yükümlülüklerin uygulanması söz konusudur. Kaçak yapıların yasallaştırılması ve düzenlenmesi için bu aftan faydalanılması tavsiye edilmektedir.

İmar Affı Nedir ve Nasıl Uygulanır?

Yeni imar barışı olarak da bilinen ve bir süredir yürürlükte olan bu af sistemi, kaçak yapıların düzenlenmesinde ve mevzuata uygun bir hale getirilmesinde rol oynar. Ülkemizde de uygulanan bu af sistemi, 2012 yılında iptal edilmiş olsa da 2018 yılı itibariyle yeniden gündeme alınmıştır. Bu sayede de kaçak yapıların durumlarının düzeltilmesi konusunda ev sahiplerine bir fırsat tanınmıştır.

Oldukça tartışmalı bir sisteme sahip olan bu affın, özellikle de afet bölgelerinde uygulanması tepki toplamıştır. İmar affı 2020 yılı içinde de gündeme gelmiş ve kaçak ev ve iş yeri sahiplerine yönelik bir takım düzenlemeler getirmiştir.

Bu affın uygulanma sürecinde de yapı sahiplerinin dikkat etmesi gereken bazı detaylar bulunmaktadır. Özellikle de hangi tarihten sonra inşa edilmiş olan binaların af kapsamına alındığının bilinmesi oldukça önemlidir. Bu tarihten önce ya da sonra yapılmış olan yapılar için de herhangi bir af söz konusu olmamaktadır.

İmar Affı İçin Başvuru Süreci

Aftan faydalanmak isteyen mülk sahiplerinin bu süreçte başvuru tarihlerine göre hareket etmeleri gerekmektedir. Başvuru süreci de E – Devlet Kapısı sistemi üzerinden kayda alınmaktadır. E – Devlet Kapısı şifresi ile bu aftan faydalanmak için ilk adım atılmış olacaktır. Af sürecinde ilgili yapının adres bilgilerine ve varsa tapu ya da parsel verilerine de ihtiyaç duyulur.

Başvuru sürecinde ilgili yapıyı kapsayan çeşitli belgelerin de beyan edilmesi oldukça önemlidir. Buna göre aynı zamanda yapıyı içeren görsellerin de başvuru sürecinde sisteme yüklenmesi gerekir. Aynı zamanda imar planına aykırı olan hususların da tek tek beyan edilmesi elzemdir. Bu verilerin beyan edilmesi ışığında aftan faydalanılması mümkün olacaktır.

Yorum yaz
Yorum
İsim
Email