İstisna Tutarı Nedir?

İstisna Tutarı Nedir?

İstisna Tutarı Nedir?

İstisna tutarı, yıllık olarak belirlenen ev ya da dükkan gibi tüm taşınmaz malları kapsayan bir kira vergi bedeli sınırıdır. Bu sınır, ev sahiplerinin kiracılarından talep edecekleri kira bedelini de tanımlamış olacaktır. Bu sınırın aşılması durumunda kira talebinde bulunan mülk sahiplerinin gerekli makamlara bilgi vermesi gerekecektir.

Kira istisnası, Gelir Vergisi Kanunu kapsamında belirlenmiş olup mülk sahiplerinden talep edilmektedir. Mülk sahiplerinin topladıkları kira bedelleri göz önüne alınarak devlete bu vergiyi ödemeleri de zorunludur. Elbette bu verginin ödenmesi durumunda bir takım istinasi durumların da yer alması mümkündür. Bu yazıda da bu tip istisnaların nelerden kaynaklandığı yer almaktadır.

İstisna Tutarı Nedir ve Hangi Anlama Gelir?

Vergi istisna tutarı olarak da bilinen bu kavram, ev ve iş yeri sahiplerini ilgilendiren bir kavramdır. Taşınmaz mülkünü kiraya vermiş olan kişilerin bu kavramı mutlaka bilmeleri gerekmektedir. Buna göre istisna bedeli, mülk sahiplerinin almakta olduğu kira oranı ile de doğru orantılıdır.

Bu bedel, hem konutlar hem de iş yeri olarak kullanılan taşınmaz mülkler için ayrı ayrı hesap edilmektedir. Bazı durumlarda ise bu bedelin devlete ödenmesine gerek kalmamaktadır. Bunun için de mülk sahiplerinin aylık olarak aldığı kira oranlarının takip edilmesi gerekmektedir.

İstisna tutarı olarak bilinen bu kavram Gelir Vergisi Kanunu içinde yer alan ve taşınmaz malları temsil eden bir kavramdır. Vergi mükellefi olan ev sahiplerinin bu kavramı da mutlaka bilmeleri oldukça büyük önem taşımaktadır.

İstisna Tutarı Nasıl Belirlenir?

Kira geliri istisnası için taşınmaz mülk sahibi olan kişilerin aylık ve yıllık olarak aldıkları kira oranlarına bakılması şarttır. Buna göre bazı durumlarda kira bedeli ile yapılan hesaplamalar neticesinde vergi ödenmesi gerekmeyebilir. Özellikle de mülk sahiplerinin aldıkları kira oranı vergi oranından düşükse böyle bir durumda vergi muafiyeti uygulanmaktadır.

İstisna tutarı için kira oranı incelenirken bu oranın vergi bedeli ile olan paralelliği ele alınır. Buna göre kira tutarı ödenmesi gereken vergiden çok yüksekse taşınmaz mülk sahiplerinden belirlenen vergi miktarının ödenmesi talep edilmektedir.

Yorum yaz
Yorum
İsim
Email