Kaçak Bina Nasıl Anlaşılır?

Kaçak Bina Nasıl Anlaşılır?

Kaçak bina nasıl anlaşılır sorusundan önce kaçak binanın ne olduğunu bilmek gerekir.

Kaçak Bina Nedir?

Ülkemizde binalar yapı ruhsatı ile belirli bir projeye bağlı kalınırak yapılmak zorundadır. Yapı ruhsatı olmaksızın inşa edilen yapılara kaçak bina denilmektedir. Genelde kaçak bina, kaçak yapı ile karıştırılır. Kaçak yapı durumunda resmi yapı ruhsatı var fakat yapı ruhsata uygun yapılmamıştır. Kaçak bina ise hiçbir şekilde ruhsat olmayan yapılardır. Genelde gecekondu dediğimiz yapılar kaçak bina statüsüne girmektedir. Çünkü gecekondular genellikle sahip olunmayan arazi üzerine yapıldığı için ruhsat alınamaz. Yapı ruhsatı alınması için aynı zamanda arazinin de mülkiyetine sahip olmak gerekir. Arazi üzerinde mülkiyetinizi olması yapı yapmanıza izin verileceği anlamına da gelmez. Mülkiyetine sahip olduğunuz arazide de kaçak bina inşa edebilirsiniz. Gecekondu gibi kaçak yapıların yapımında hiçbir yasal işleme dikkat edilmemekte olup geleneksel anlamda yapı teknikleri kullanılmaktadır. Kaçak binalar İstanbul, Ankara, İzmir gibi genellikle büyükşehirlerde görülmektedir.

Kaçak Bina Nasıl Anlaşılır?

Kaçak binanın anlaşılmasının en kolay yolu resmi kayıt araştırmasıdır. Eğer bir binanın, bulunduğu belediyede kaydı bulunuyorsa bina kaçak değildir. Çünkü bir yapının kaçak olup olmaması, o yapının belediye tarafından verilen yapı ruhsatının olup olmamasıyla ilgilidir. Eğer bir yapının yapı ruhsatı varsa, belediyede kaydıda olmaktadır. Bu durumda binanın kaçak olmasından söz edilemez. Eğer belediyede o binaya ait herhangi bir kayıt yoksa bunun anlamı belediye bu yapı için ruhsat vermemiştir. Bu sebeple de ruhsat verilmeyen yapılar kaçak durumuna düşmektedir.

Belediyenin her yapıya ruhsat vermesindeki temel amaç yapılan binanın yasalara uygun bir şekilde inşa edilmesini sağlamaktır. Son zamanlarda artan bu yapılar, deprem gibi doğal afetlerde toplumsal sorun yaratmakdır. Belediyeler bu tarz kaçak binaları tespit etmekte ve yıkım kararı çıkarmaktadır.

Belediye ruhsat verdiği binada denetleme yaparken ruhsata uymayan durumlarda inşaatı durdurma kararı alabilir. Eğer bu karardan sonra inşaat halen devam ederse, bina tamamlansa bile kaçak durumuna düşecek ve belediye bu bina ile ilgili yasal yıkım kararı alabilecektir.

Ev alırken kaçak bina duruma dikkat ediyorsanız bina kaydının olup olmadığını binanın bağlı olduğu belediyede soruşturmayı unutmayınız.

Yorum yaz
Yorum
İsim
Email