Kira Stopajı Nedir?

Kira Stopajı Nedir?

Kira Stopajı Nedir? Nasıl Hesaplanır?

Kira stopajı, özellikle de ticari amaçla kullanılan gayrimenkullere yönelik uygulanan bir tür vergi sistemi anlamına gelmektedir. Buna göre ticari olarak kiraya verilen taşınmaz mülklerden alınan kiradan bir vergi kesintisi uygulanmaktadır. İşyeri kira stopajı kuralına göre de bu vergi kesintisinin daha mülk sahibine ulaşmadan evvel ödenmesi sağlanmaktadır.

Netten brüte kira hesaplaması yapılırken ilgili gayrimenkulü ticari amaçla kiralayan kişilerin vergi kesintisini de hesaplaması gerekmektedir. Buna göre brüt kira geliri içinde yer alan stopajın kiracı tarafından aylık olarak ödenmesi gerekmektedir.

Kira Stopajı Nedir?

Kira stopajı, iş yeri olarak kullanılmakta olan taşınmaz mülklerden alınan bir çeşit vergi ödemesidir. Buna göre de ilgili mülkün stopajını her ay olmak üzere içinde bulunan kiracının ödemesi beklenir. Kiracı, aylık olarak kiralamış olduğu gayrimenkulün vergi kesintisini mülk sahibi adına ödemekle yükümlüdür.

Gayrimenkul sahibi olan kişiler de stopajın ödenip ödenmediği konusunda kendileri bilgi sahibi olabilir. E – Devlet Kapısı Sistemi üzerinden kiracının aylık stopajı ödeyip ödemediğine yönelik bilgilere ulaşılabilir.

Eğer kiracı kira stopajı ödemelerini aksatıyor ya da hiç yapmıyorsa mülk sahibinin kiracıyı tahliye etme hakkı da bulunmaktadır. Bu yüzden ticari gayrimenkul sahiplerinin aylık olarak stopaj ödemesini takip etmeleri tavsiye edilmektedir.

Kira Stopajı Nasıl Hesaplanır?

Kira stopaj hesaplama için brüt kira oranının da bilinmesi gerekmektedir. Aylık olarak ödenmesi gereken kira bedelinin brüt halinin %20’si stopaj bedeli olarak tanımlanır. Bunun için de net kira bedelinden brüt kira bedeline ulaşılması da mümkündür. Kira stopaj oranı için brüt kiraya ulaşmak önemlidir.

Brüt kira bedeline ulaşabilmek için de net kira bedelinin 1.25 ile çarpılması gerekmektedir. Çarpım işlemi neticesinde ulaşılan rakamın da 0.80’e bölünmesi gerekir. Elde edilen sonuç ilgili gayrimenkulün brüt kira bedelini ortaya koyacaktır.

Stopaj bedelinin ay bitiminden önce mutlaka ödenmesi gerekmektedir. Stopajın da vergi dairesine ödenmesi zorunludur. Bunun için de kiracıların E – Devlet Kapısı Sistemi üzerinden ödeme yapmalarına izin verilmektedir. Bunun yanı sıra bağlı bulunulan vergi dairesine de ödeme yapılması mümkündür.

Yorum yaz
Yorum
İsim
Email