Kiracı Eve Depozitodan Fazla Zarar Verdiyse Ne Olur ?

Kiracı Eve Depozitodan Fazla Zarar Verdiyse Ne Olur ?

Kiracı eve depozitodan fazla zarar verdiyse ne olur ?

Ev sahibi ile kiracı arasındaki ilişkiler konusunda en önemli kriterlerden biri de depozito bedelidir. Depozito bedeli eve gelebilecek herhangi bir zarar ya da kiranın ödenmemesi durumunda önlem amaçlı olarak kişilerin eve yerleşmeden önce ödemesi gereken bedeldir. Yapılan son yasal düzenlemeler doğrultusunda kiracılardan alınabilecek maksimum depozito bedeli 3 kira bedeli ile sınırlandırılmıştır.

Ödenmesi gereken depozito bedeli herhangi bir şekilde oluşabilecek zararın karşılanabilmesi için gerekli bir orandır. Ancak yine de kiracı kirayı ve faturaları ödemezse bu durumda ve yapılan sözleşme dahilinde belirtilen demirbaş eşyalara zarar gelmesi durumunda bazı durumlarda tahsil edilen bu tutarda yetmeyebilir. Bu gibi durumlar ile karşı karşıya kalma durumunuza istinaden sözleşme esnasında yer alan maddeleri kontrol etmeniz gerekir. Çünkü genellikle sözleşmelerde bu durumlarda oluşan hasarlar sonucunda kiracının eve uğratmış olduğu her zararı ödemekle yükümlü olduğu belirtilir.

İstenilen depozito bedeli evin hasarının giderilmesi için kullanılmaktadır. Eğer evdeki zararı depozito olarak alınan miktar karşılamazsa bu durumda kiracı yapılması gereken ek ödemeleri kabul etmiş olur. Kira sözleşmesi taraflara karşılıklı olarak borçlar yükler. Ev sahibi evi kullandırdığı için borç ödemekle yükümlü olurken kiracı ise kira bedelini,
fatura ve aidat bedellerini ödemekle yükümlüdür. Ayrıca evi kullandığı sırada bir zarar oluşturmayacağını ve eğer oluşturursa da ödeyeceğini kabul eder.

Depozito zararı karşılamazsa ve kiracı da ek olarak para vermeyi kabul etmezse bu durumda zararın giderilmesi için yargı yollarının kullanılması gerekir. Ancak oluşan zararın belgelenmesi önemlidir. Ayrıca evin anahtarının teslim edildiğine dair teslim tesellüm belgesi de imzalamamalıdır ve evin durumu incelenmelidir. Bu belge evi sorunsuz bir şekilde kiracınızdan aldığınızı gösteren bir belgedir. Yani eğer bir zarar varsa evde bu aşamada konuşulması gerekir. 

Depozito bedelinin bankaya yatırılması zorunludur. Ev sahibine teminat olarak verilen bu para evden çıkıldığı zaman eğer olumsuz bir durum oluşmazsa geri iade edilir.

Depozito Bedeli Olarak Ne Kadar Alınır?

Mal sahibi 3 aylık kirayı depozito bedeli olarak isteyebilme hakkında sahiptir ancak daha fazlasını isteme hakkı yoktur. Kira depozitosunun istenme sebebi genellikle bir kira bedelidir. Depozitoyu geri alabilmek için de öncelikle mülk sahibine, mülkün boşaltılacağının bilgisinin verilmesi şarttır.
Mülk sahibi ile kiracı, kendi aralarında anlaşır ve depozito ödemesi tek seferde ya da taksit olarak yapılabilir.

Eve ya da demirbaşlara kiracı tarafından zarar verilmişse bu durumda ev sahibi, depozitoyu bu zararları gidermek için kullanma hakkına sahiptir. Eğer kiracı eve ya da demirbaşlarına herhangi bir zarar vermediyse ancak daha önce ödemiş olduğu teminatı almak için zorlanıyorsa bu durumda icra takibi yaparak yasal haklarını kullanabilir.

Yorum yaz
Yorum
İsim
Email