Moloz Atıkları Nereye Atılır ?

Moloz Atıkları Nereye Atılır ?

Moloz artıkları nereye atılır ?

Moloz artıkları bir inşaatın ya da bir yapının yıkılmasından sonra geriye kalan tuğla, taş, kireç, alçı, boya, demir gibi materyallerin tamamının karışması ile meydana gelen atık için kullanılan bir tanımdır. Genellikle yıkıntı ya da tadilat durumlarının sonrasında meydana gelir. Moloz insan sağlığı için oldukça zararlıdır ve atılması da zordur bunun için de rastgele bir yere atılması yasaktır.

Moloz artıkları belediyenin çöp konteynerlerine ya da çevreye atılması kesinlikle yasaktır. Bu tür atıklar uzman bir kişi tarafından toplanır ve moloz döküm sahalarına götürülür. Ancak tabii ki her atık moloz atığı sayılmaz. Bunun için de moloz döküm sahalarına götürülüp atılmasına gerek yoktur. Moloz kapsamına girmeyen atıklar arasında; Evsel atıklar ve tıbbi atıklar yer almaktadır. Yani bir yapının oluşturulması halinde ortaya çıkan ve dışarda kalan atıkların tamamı moloz olarak değerlendirilmez.

Moloz atıklarının sokaklara ya da çöp konteynerlerine atılması yasak peki bu atıklar nereye atılır? Moloz atıklarının toplanması için yerel ya da büyükşehir belediye yetkili birimlerdir. Genellikle belediyeler bu işle uğraşmak istemez bunun sebebi ise bir kârının olmamasıdır.

Belediyeler tarafından bu görev genellikle sözleşmeler ile yetkilendirmiş oldukları taşeron firmalara devredilir. Moloz toplama ve dökme firmalarını arayarak uygun fiyatlar ile gerekli moloz atıklarını toplatabilir ve moloz döküm sahalarına dökülmesini isteyebilirsiniz.

Ahşap malzeme atıklarının da moloz atığı kapsamına girdiği unutulmamalıdır. Bu durumda mutfak ve banyo dolaplarının yenilenmesi durumunda ortaya çıkan atıklar da moloz atığıdır. Eğer evinizde bu tür tadilatlar yapılacaksa çıkan tüm atıkların moloz atığı olduğunu bilerek gerekli alanlara dökülmesini talep etmeniz gerekir. Moloz artıklarının arasında fayans, duvar, beton, sıva, tuğla, alçı dolap ve lavabo gibi atıklar da yer alır. 

Moloz Hattı Nedir?

Moloz Hattı belediyeler tarafından yetkilendirilen taşeron firmalar tarafından yayınlanmış olan telefon hatlarına denilmektedir. Bu numaralar moloz artıkları yükleme ve taşıma işlemi için duruma uygun olacak şekilde eleman ve kamyon ya da kamyonet talep etmeniz için oluşturulan numaralardır.

Moloz hatlarının ücretli olduğunu belirtmek isteriz. Ancak ödenecek olan ücret cüzi miktardadır. Çünkü belediye destekli yapılan bir işlemdir. Bu işlemde asıl amaç insan ve çevre sağlığının zarar görmesinin önüne geçilmesini sağlamaktır. Moloz artıklarının sokaklara ya da normal çöplere atılmaması adına uygun fiyatlarda hizmet verilmektedir. 

Yorum yaz
Yorum
İsim
Email