Müteahhitlik Belgesi Nedir?

Müteahhitlik Belgesi Nedir?

Müteahhitlik Belgesi Nedir?

Müteahhitlik belgesi, müteahhitlik mesleğini icra etmek isteyenlerin sahip olması gereken bir belgedir. Müteahhitlik yetki belgesi olarak da bilinen bu belgenin hukuki zorunlulukları vardır. Bu belgeye sahip olmayan ve müteahhitlik yapmak isteyenlerin yasal olarak tanınırlığı bulunmamaktadır. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından verilen bu belge için gerekli başvuruların eksiksiz olarak yapılması da şarttır.

Müteahhitliği meslek olarak benimseyecek kişilerin talep edilen belgeleri de sunması elzemdir. Gerekli başvurunun yapılması ve belgelerin sunulmasından sonra yapılan incelemeler neticesinde belge alınıp alınmayacağı kesinleşir.

Müteahhitlik Belgesi Nedir ve Ne İşe Yarar?

Müteahhitlik belgesi, inşaat sektöründe müteahhit olarak çalışmak isteyen kişilerin sahip olması gereken resmi bir belgedir. Bu belge sayesinde müteahhitlik yapacak olan kişinin resmi olarak tescillenmesi söz konusudur. Bu mesleği icra edecek olan kişilerin ancak belgeyi aldıktan sonra işe başlamaları gerekmektedir.

Belgenin alınmaması durumunda kişiler tarafından yapılan müteahhitlik işleri için cezai işlemler uygulanmaktadır. Bu cezai işlemler, mesleği icra eden kişilere yönelik çeşitli yaptırımlar olarak uygulanmaktadır. Dolayısıyla belgesi olarak yapılan inşaat işlerinin hukuksal anlamda geçersiz sayılması da mümkündür.

Belgenin alınması için kişilerin ilgili makamlara başvuruda bulunmaları da şarttır. Yapılan başvuruların değerlendirilmesinden sonra eğer uygun görülürse belge takdimi yapılmaktadır. Başvuruların sorunsuz geçmesi için talep edilen evrakların da eksiksiz ve güncel tarihli olarak ibraz edilmesi gerekmektedir.

Müteahhitlik Belgesi İçin Başvuru Süreci

Müteahhitlik belgesi sorgulama sistemi üzerinden belge ile ilgili sürece tanıklık edilmesi mümkündür. Sorgulama yapılabilmesi için de ilk önce gerekli başvuruların yapılması gerekir. Belge için başvuruda bulunacak olan kişilerin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İl Müdürlüğü makamına başvurmaları gerekmektedir.

Başvuru sürecinde belge talebinde bulunan kişinin dilekçesini beyan etmesi ve başvuru formunu doldurması gerekmektedir. Bu süreçte kişilerden bazı belgeleri de beyan etmeleri istenir. Başvuru sürecinde kişilerden istenen belgeler de aşağıdakiler gibidir:

  • Nüfus cüzdanı fotokopisi
  • Belge başvurusu için yazılan dilekçe
  • Kayıtlı olunan meslek odasına ait sicil kaydı belgesinin aslı ve fotokopisi
  • Belge başvurusu için ödenmesi gereken harcın ödendiğini kanıtlayan banka dekontu
Yorum yaz
Yorum
İsim
Email