Riskli Yapı Nedir? Riskli Yapı Başvurusu Nasıl Yapılır?

Riskli Yapı Nedir? Riskli Yapı Başvurusu Nasıl Yapılır?

Riskli Yapı Nedir? Nasıl Riskli Yapı Başvurusu Yapılır?

Riskli yapı, afet durumunda yıkılması muhtemel olan yapılara yönelik verilen genel bir isimdir. Riskli yapı sorgulama yapılarak ikamet edilen yapının durumu hakkında bilgi alınmasına da imkan sağlanmaktadır. Yıkılma ya da ağır hasar alma riski taşıyan yapıların tamamının inceleme altına alınması ve kontrollü bir şekilde yıkılması da oldukça önemlidir.

Riskli yapı tespiti için de bir takım teknik detayların uygulanması ve buna göre bir karar varılması gerekmektedir. Özellikle de kentsel dönüşüm için bu tip yapıların tespit edilerek yıkım sürecinin başlatılması önemlidir.

Riskli Yapı Nedir?

Herhangi bir afet ya da zorlayıcı bir durumda yıkılması ya da hasar alması muhtemel gözüken binalar riskli olma özelliğini taşımaktadır. Bu tip binaların en kısa sürede tespit edilerek kentsel dönüşüm uygulaması kapsamına alınması gerekmektedir. Söz konusu binalar deprem bölgesi üzerinde bulunuyorsa bu durumda derhal harekete geçilmesi de elzemdir.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bünyesinde oluşturulan komisyonlarda bu tip binaların bir an evvel tespit edilmesi amaçlanmaktadır. Tespit edilen binaların da en kısa sürede yıkım işlemlerinin başlatılması gerekmektedir.

İlgili binaların bu alanda uzman ve teknik bilgiye sahip olan kişiler tarafından inceleme altına alınması da zorunludur. Bu süreçte de eğer binada ikamet edenler varsa tahliye işlemlerinin de bir an evvel başlatılması faydalı olacaktır.

Riskli Yapı Başvurusu Nasıl Yapılır?

Riskli yapı süreci kapsamında ilk önce gerekli başvuruların yapılması da önemlidir. Bu tip binaların tespiti halinde ilk iş olarak Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü makamına bir başvuruda bulunulması gerekmektedir. Müdürlük makamı tarafından inceleme altına alınan yapılara yönelik raporlar oluşturulur ve binalar için gerekli olan süreç başlatılır.

Bu tip binaların tespit edilip başvuru yapılması sürecinde de bina yaşına ve binanın altyapı donanıma ekstra dikkat edilmektedir. Özellikle de 2000 yılından önce inşa edilmiş olan yapıların inceleme altına alınması oldukça önemlidir. Aynı şekilde çeşitli altyapı ve izolasyon eksiği olan yapıların da bir an evvel inceleme altına alınması faydalı olacaktır.

Yorum yaz
Yorum
İsim
Email