Tahliye Taahhütnamesi Nedir ?

Tahliye Taahhütnamesi Nedir ?

Tahliye taahhütnamesi nedir?

Tahliye taahhütnamesi kiracı ile ev sahibi arasında imzalanan resmi evrak niteliği taşıyan belgedir. Resmi evrakların belirli geçerlilik şartları vardır ve tahliye taahhütnamesinde de bazı geçerlilik şartları bulunur. Kiracı tarafından kiralayan kişiye tahliye taahhüdü verilmektedir. Bu taahhütte önemli olan nokta kiralayanın herhangi bir nedene dayanmasına gerek olmaksızın kira sözleşmesini feshi edebilme durumudur.

Tahliye taahhütnamesi herhangi bir ihtar yapılmadan kiralayan kişinin tahliye edilebilmesini sağlayan taahhütname anlamına gelmektedir. Kiraya veren kişinin bu evrakı hukuken imzalama gibi bir zorunluluğu bulunmamaktadır.

Peki tahliye taahhütnamesinin ne zaman alınması gerekir? Kira sözleşmesi imzalandıktan sonra tahliye taahhütnamesinin kesinlikle alınması gerekir. Eğer bu taahhütnameyi kiracı kabul etmezse bu durumda herhangi bir geçerliliği olmaz. Yargıtay kararına göre bu durumda ihtiyaç sahibi olan kiracı korunur ve mecburen imzaladığı kabul edilir.

Eğer kira sözleşmesi ile birlikte tahliye taahhütnamesi de alınırsa mecburen imzalanmasında gösterilen ifade sakatlığı şartı olması bir karine olarak kabul edilir. Aksi durumlarda ise kiraya veren kişinin tahliye taahhütnamesinde hile, ikrah veya hata olmadığını ispat etmesi gibi bir zorunluluk aranmaktadır.

Tahliye kararının geçerli olması için gerekli bazı şartlar aranmaktadır. Birazdan belirteceğimiz şartlardan herhangi birinin olmaması dahi tahliye taahhütnamesinin geçersiz olması için bir sebeptir. Bunun için de bu durumlara dikkat edilmesi önemlidir.

Tahliye taahhütnamesi yazılı olarak oluşturulmalıdır ve tarafların isteğine bağlı olarak gerekirse noterde de onaylatılabilir. Ayrıca taşınmazın boşaltılması gereken tarih tahliye taahhütnamesinde kesinlikle belirtilmiş olmalıdır. Kişinin iradesinin sakatlanmış değil, serbest olması da aranan şartlar arasında yer almaktadır. Eğer kira sözleşmesi imzalanırken ya da daha öncesinde tahliye taahhütnamesi verilirse bu durumda tahliye taahhütnamesi geçersiz kabul edilir. Tahliye taahhütnamesinin verilmesi için doğru zaman taşınmazın tesliminden sonra imza atılmasıdır. 

Tarafların tamamen kendi iradeleri dahilinde karar vermesi durumunda imzalanan tahliye taahhütnamesi iptal edilebilmektedir. Tahliye taahhütnamesinde cezai şart belirtmesi yapılmış ise bu durumda geciken gün sayısı kadar günlük belirtilen tutar toplamını ödemekle yükümlü olunur.
Riskli Yapı İçin Tahliye Taahhütnamesi Örneği

……..ada ……….parsel ……..bağımsız bölüm ve ……….. yapı kimlik numaralı bina ……………tarihinde 6306 sayılı Kanun kapsamında riskli yapı tespit edilmiştir. Riskli binamı ……………tarihinde tarafımdan/kiracı tarafından tahliye edildiğini beyan eder, aksi durumun tespit edilmesi halinde 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümlerine göre faiziyle geri ödeyeceğimi taahhüt ederim.

Yorum yaz
Yorum
İsim
Email