Takyidat

Takyidat

Takyidat kelimesi emlak sektöründe duyulan bir kelime olmasına rağmen çoğu kişi ne anlama geldiğini bilmemektedir. Genellikle tapuda takyidat olarak karşımıza çıkmaktadır

Takyidat Nedir?

Takyidat, takyit kelimesinin çoğulu olup kayıtlar anlamına gelmektedir. Emlak sektöründe ise mülk üzerindeki haciz, ön alım, irtifak gibi herhangi bir şerhin olup olmadığını gösteren resmî belgeye denilmektedir. Gayrimenkul değerleme uzmanlarının almak için çok uğraştığı bir belgedir. Takyidat belgesi sadece mülkün sahibi, mülkün sahibinin resmi vekilleri ve tapu ilgilisi tarafınca alınabilir.

Bu belgeyi alabilmek için Tapu Müdürlüğü’ne başvuruda bulunmanız gerekmektedir. Başvurudan önce devlet bankaları aracılığıyla ya da bizzat tapu memuruna takyidat harcı ödemelisiniz.

Bu belge mülkün satış işlemleri sırasında herhangi bir engelin olup olmadığı konusunda taraflara bilgi vermektedir. Gayrimenkul değerleme uzmanları emlak satışları sırasında bu belgeye bakarak mülkün, evin, işyerinin tam değerini hesaplamaktadır. Bu belge olmadan yapılan değer hesaplarında yanlışlıklar ortaya çıkabilir. Örneğin bir mülk var, gayrimenkul danışmanı evin konumuna, metrekaresine, yapım yılına vs gibi etkenlere bakarak eve değer biçmektedir. Ama eğer mülk üzerinde tapuda haciz gibi bir şerh konulmuşsa uzman bu hacizden haberdar olmadığı için evin değerini yüksek hesaplayacak ve mülk sahibini ya da satış işlemindeki tarafları yanıltma durumuna düşecektir.

Takyidat Belgesi Neden Önemli?

Yukarıda biraz değindiğimiz üzere bu belge mülke değer biçme bakımından çok önemlidir. Bu belge içerisinde yer alan şerhler gayrimenkulün değerine doğrudan etkisi bulunmaktadır. Bu belgede mülkün nasıl kullanılacağı ile ilgili kurallar yer almaktadır. Bu nedenle emlak sektörü açısından evin, iş yerinin veya bir arsanın değerinin belirlenmesinde bu takyidatların öğrenilmesi zorunluluktur. Aksi durumda mali ve ekonomik riskler sebebiyle bazı büyük problemlerle karşılaşılabilir. Bir emlak danışmanı olduğunuzu düşünelim. Birisi size gelip arsasını satmanızı talep etti. Siz de konuma ve metrekareye bakarak fiyat biçtiniz, ilan açtınız ve alıcı buldunuz. Fakat arsa üzerinde haciz şerhi olduğunu bilmiyordunuz. Bu durumda alıcı üzerinde çok olumsuz bir izleniminiz olur ve satış işlemine kadar yapmış olduğunuz masraflarda size zarar olarak geri döner.

Takyidatlardan bazıları kısıtlayıcı olabilir. Bunlara örnek; kira şerhi, konkordato şerhi, ticareti terk şerhi, vakıf şerhi, sükna hakkı, şufa hakkı, kat karşılığı inşaat şerhi, iştira hakkı, satış vaadi sözleşmesi şerhi, haciz, aile konutu şerhi, iflas şerhi, intifa hakkı, vefa hakkı

Yorum yaz
Yorum
İsim
Email