Vaziyet Planı Nedir?

Vaziyet Planı Nedir?

Vaziyet, Arapça kökenli bir kelime olur durum anlamına gelmektedir. Emlak ve inşaat sektöründe sık sık karşımıza çıkan vaziyet planı ise bir projenin vazgeçilmez parçasıdır.

Vaziyet Planı Nedir?

Vaziyet planı temel olarak bir inşaat projesinde tüm detayları gösteren ölçekli haritadır. Vaziyet planını hazırlamak için kadastro müdürlüklerinden alınan imar planı paftaları ve imar kanunu dikkate alınır. Vaziyet planında yapılacak olan konutun yönü, yeri, konuttaki su ve elektrik hatları, yolun nereden geçeceği gibi birçok detay açıkça belirtilir. Bir projenin onaylanması için bu planın yapılması kanunlarca zorunlu hale getirilmiştir. Vaziyet planı çizildikten sonra belediyece onaylanması gerekmektedir.

Vaziyet planının büyüklüğü ölçek olarak 1/200 ve 1/500 olabilmekte ve projenin çeşidine göre bu ölçek 1/1000 ve 1/2000 olarak karşımıza çıkabilmektedir. Vaziyet planın nasıl çizileceği İmar Kanunu’nda detaylı olarak yazmaktadır.

Vaziyet Planı Neleri Kapsar?

Projeler için yapılan vaziyet planı inşaat ve yapı ile ilgili tüm detayları kapsamaktadır. Bu detaylar sayesinde imar planı ile ilgili tüm yerlerin özellikleri kolayca tespit edilebilir. Aslında vaziyet planı yapılacak olan projenin yukarı açıdan temel görünümünü göstermektedir. Örneğin boş bir araziye yapılan vaziyet planı çizimi, projenin bitiminde arsanın nasıl bir görünüm kazanacağını bize aktarır. Bu görünüm içerisinde arsanın giriş yolu, garaj alanı, gezinti bölgesi, binanın tamamlayıcı unsurları, varsa otopark ayrıntısı, su ve havuz gibi alanlar ayrıntılı şekilde görülebilmektedir. Bunların dışında projenin hangi eğimle yapılacağı, çatı ayrıntısı, peyzaj ve çevre düzenlemeleri, toplam alan, cadde ve sokak ayrıntıları da vaziyet planında mevcuttur. Projenin dış görünümüne ait tüm detaylar planda bulunurken, projenin iç ayrıntısı planda yer almamaktadır.

Bir projenin vaziyet planında ortak kullanılacak yerler muhakkak belirtilmelidir. Örnek olarak vaziyet planında bir bahçe olarak görünen yer proje yapılırken parka dönüştürülürse projenin onayı açısından resmi kurumların denetlemesinde olur. Eğer proje kömürlük, depo, garaj, su kuyusu gibi ayrıntılar var ise bu durum vaziyet planına yansıtılmalıdır. Ayrıca vaziyet planı çizilirken projenin kuzey yönü işaretlenmelidir.

Yorum yaz
Yorum
İsim
Email