Yapı Denetimde Hakediş Nasıl Hesaplanır ?

Yapı Denetimde Hakediş Nasıl Hesaplanır ?

Yapı Denetimde Hakediş Nasıl Hesaplanır ?

Yapı denetimde hakediş, sözleşmesi imzalanmış olan ve uygulaması başlatılmış bir projenin, sözleşmede belirtilmiş olan belirli aralıklar ile yapılacak iş miktarının karşılığı olarak yüklenici kişiye ödemesi gereken bedeldir. Yaklaşık maliyet çalışmalarının yapılmasından sonra ihalesi tamamlanmış olan ve en uygun fiyat teklifinde bulunan istekli kişiye ihale edilmiş olan yapım işinin hakediş süreçleri böylece başlamış olur.

İlk olaya ihaleyi alan firmaya yüklenici adı verilir ve ihaleyi yapan kurum da idare olarak  kabul edilir. Yüklenici ile idare arasında bu süreç içerisinde gerçekleştirilecek olan iş için sözleşme imzalanır. Sözleşmenin içeriğinde tarafların bilgileri, işin adı, yeri, sözleşme türü, bedeli, başlama ve bitiş tarihleri, şartnameler, ceza uygulamaları, iş programı ve fiyat farkı yer alır. Bu konular maddeler halinde sözleşme içerisinde belirtilir.

Eğer sözleşme ve eklerinin aksine bir hüküm bulunmuyorsa yer teslimi yapıldıktan sonra ayda bir tanzim edilir. Müteahhidin talebi doğrultusunda müteahhit ya da vekili hazır olacağı güne kadar vücuda getirilen imalat, projesine göre ölçümü yapılarak miktar hesaplaması yapılır. Birim Fiyat Cetvelinde ve sözleşmesinde ihzarat verilecek açıklanmış malzemeler ile, ihzarat verilecek yarı mamul tesisat malzemeleri ölçülür ve ihzarat miktarı hesaplanır. İmalat ve ihzarat için hesaplanan bu miktarlara göre de hakedişe yeşil defter tanzim edilir.

Yeşil defterde bulunan imalat miktarları ile birim fiyatlar çarpılır ve  hakedişe geçirilir. Sözleşme ve Genel Teknik Şartnamede belirtilmiş olan taşıma,  yükleme ve boşaltma yapılacak malzemeler Genel Teknik Şartnamesindeki genel hükümleri doğrultusunda hesabı yapılarak hakedişe dahil edilir. Sözleşme gereği yapılacak olan işlere fiyat farkı ödenecek malzemeler için de Münferit Malzeme Fiyat Farkları hesaplanır. Bu da hakediş bünyesine aktarılır. İmalat, ihzarat ve taşımalar için indirim yapılır. Daha sonra da müteahhide ödenecek olan tutar hesaplanmış olur. Müteahhit veya yetkili vekili ile birlikte kontrol teşkilatı tarafından imza atılması ile hakediş düzenlenmiş olur.

Kimler Kullanır ?

-Genel Bütçeye Dahil Daireler
-Katma Bütçeli İdareler
-Özel İdareler
-Belediyeler
-Müteahhitler
-İnşaat, Makina ve Elektrik Mühendisleri
-Mimarlar tarafından kullanılır.

Yorum yaz
Yorum
İsim
Email