Yapı Denetiminde Hangi Mühendisler Çalışır ?

Yapı Denetiminde Hangi Mühendisler Çalışır ?

Yapı denetimde hangi mühendisler çalışır?

Yapı denetim sayesinde yapımı hâlâ devam eden binaların belirlenmiş olan yönetmeliğe göre denetleme işlemi yapılır. Türkiye bulunduğu konum incelendiği zaman deprem bölgesidir. Bunun için de yapımı devam eden ya da bitmiş binaların denetlenmesi oldukça önemlidir. Kanunlar tarafından belirlenen düzenlemelere göre yapı eksikliklerinin giderilmesi ve kayıpların önlenmesi için yapı denetim zorunludur.

Yapı denetimi yapan kuruluşları Çevre ve Şehircilik Bakanlığından gerekli izinleri almaları gerekir. Yasanın belirttiği şartları yerine getirmeleri ile ancak işe başlayabilirler. Önemli sorumluluklara sahiptir ve bir yapının ruhsat, teknik, sanat ve sağlık kurallarına uygunluğunu denetler. Oluşacak hatalı ya da düzensiz yapılardan sorumlu tutulur.

Yapı denetim sistemine göre can ve mal güvenliği ön planda tutulur. Bununla birlikte kontrolsüz ve çarpık kentleşmenin önüne geçilmesi sağlanır. Denetimlerin kurallara göre yapılırsa şantiye işleri de standartlara göre çalışır. Yapı denetim denetçisi olabilmek için de bu meslekte 12 yıl çalışmış olma şartı aranır. Bu durumu belgelemiş olan mimar ya da mühendisler başvuru yaparak yeterli görülülerse denetçi belgesi almaya hak kazanırlar. Alınan bu belge 5 yılda bir yenilenir.

Yapı denetim sisteminde bulunan mimar, mimari projenin her aramasından sorumlu tutulur. Projenin mevzuata uygun yapılıp yapılmadığını kontrol etmesi gerekir. İnşaat mühendisi, zemin etüt raporundan sorumludur. Makine mühendisi, proje ile ilgili denetimi yapan kişidir. Elektrik mühendisi ise
Proje ile ilgili denetimi yapar.

Elektrik mühendisi tarafından projede bulunan elektrik, telefon, yangın alarmı, asansör, yıldırım gibi tesisatlar kontrol edilir. Daha sonra da proje kontrol formu hazırlanır. Kontroller tamamlandıktan sonra binaya elektrik verilmesi için son bir kontrol yapılır ve iş bitim belgesini doldurur.

Yapı Denetim Avantajları

Yapı Denetim Sistemi, yaşam kalitesi ve güvenliği açısından oldukça önemlidir.  Can ve mal güvenliğinin korunması için en önemli ve etkin denetimdir. Bu sistem sayesinde kontrolsüz ve çarpık yapılaşmalar engellenir. Proje çizimlerinden şantiye işlemlerine kadar bütün işçilik standartlara uygun bir şekilde yapılır. Bu sistem sayesinde yapılarda oluşan hasarlardan zarar gören kişilerin hakları korunur.

Yorum yaz
Yorum
İsim
Email