Yoldan İhdas Nedir?

Yoldan İhdas Nedir?

Yola terk kavramı kadar olmasa da tapu işlemlerinde yoldan ihdas kavramı sık sık karşımıza gelmektedir. Yoldan ihdas kavramını duyduğumuzda doğal olarak yolla ilgili işlemler gelmektedir. Kavramın ne anlama geldiğini detaylı olarak inceleyelim.

İmar düzenlemeleri yapan yetkili merciler, bölgede yaşayan insanları etkileyecek kararları ve planları yürürlüğüne koyabilir. İnsanlar ile yetkili merciler arasındaki uyuşmazlıkları en aza indirmek temel kural olmalıdır.

Yoldan İhdas Nedir?

İhdas kelimesinin kökeni Arapça olup; ortaya çıkarma, meydana getirme gibi anlamlara gelmektedir. Terim olarak imar planları yapılırken daha önceden yol olarak görünen alanların yol sıfatlarını kaybettikleri alana yoldan ihdas denilmektedir. Kısaca daha önceki imar planında yol olan yerin artık tapuda tescile imkân veren bir arazi ya da arsa gibi görülmesidir.

Kapanan yollar, tapulama harici alanlar ve terkten gelen alanlar olmak üzere üç adet ihdas işlemi bulunmaktadır. İhdas işleminin çeşidine göre tapu tescili belediye, hazine ve Kara Yolları Genel Müdürlüğü adına yapılabilmektedir.

Yoldan İhdas İşlemi Nasıl Yapılır?

Bu işlemi gerçekleştirmek için ilk önce aşağıda belirtilen belgelerle resmi kuruma başvuru yapılır. Başvurudan sonra teknik inceleme ve denetlemenin ardından ihdas işleminin yapılıp yapılamayacağına karar verilir. Yetkili merci bu işlemin kanunlara uygunluğunu kontrol eder. Eğer yapılacak ihdas işleminde herhangi bir mevzuata aykırı işlem varsa tespit edilip kararların bu doğrultuda alınması gerekir. Bu işlem sırasında yol ile komşu parsellerin sınırları dikkatlice belirlenmeli ve haksızların ya da yanlış yapılan işlemlerin önüne geçilmelidir. Harita mühendislerinin onay raporlarıyla birlikte yoldan ihdas işleminin yapılmasına karar verilirse kadastro memurun kontrolünden geçirilerek tapu memuru tescil işlemlerini tamamlamaktadır.

Yoldan ihdas işlemini yaparken tescil işlerini tapu dairesi, teknik işlemlerini ise kadastro müdürlükleri yapmaktadır.

Şunu unutmamak gerekir, ihdas işlemi için imar planı şarttır. İster köy gibi küçük yerleşim birimlerinde isterse daha büyük yerlerde imar plansız ihdas işlemi yapılamaz.

Yoldan İhdas İşlemi İçin İhtiyaç Duyulan Belgeler Nelerdir?

  • Yetkili idarenin talep yazısı
  • Belediye Encümeni veya İl İdare Kurulu ihdas işlemine ilişkin kararı
  • Kadastro müdürlüklerine ödenen işlem dekontu
  • Ölçü haritaları
  • Koordinat belgeleri
  • Yoldan ihdas haritası vb.

 

 

Yorum yaz
Yorum
İsim
Email