Yönetim Firmasının Görevleri Nelerdir?

Yönetim Firmasının Görevleri Nelerdir?

Genelde toplu halde sitelerde ya da rezidanslarda yaşayan insanları bazı sorumlulukları yerine getirmek için kendi içlerinden ya da dışarıdan bu sorumlulukları yerine getirecek birimlere ihtiyaç duymaktadır. Yaşam alanındaki bu sorumlulukları dışarıdan almak istediklerinde yönetim firmaları bu konuda hizmet vermektedir. Bu yazımızda yönetim firmalarının görevleri nelerdir sorusuna yanıt arayacağız.

Yönetim Firmalarının Görevleri Nelerdir?

Yönetim firmaları site ve apartman gibi çok insanların yaşadığı mülklerde kanuni yöneticilerin yerine sorumlulukları devralan firmalara denilmektedir. Bu sorumluluklar 634 Sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu ile belirlenmiştir. Bunlardan bazıları;

Ev sahiplerinden oluşan yönetim kurulunun aldığı kararları yürürlüğe koyma.

  • Binaların ve müştemilat bakım, onarım ve temizlik gibi işlemleri yerine getirme.
  • Binayı sigortama.
  • Mülk için yapılan harcamaları muhasebeleştirme.
  • Mülkün yararına olacak şeylerin ya da mülkü zarara uğratacak şeyler konusunda tedbir alma.
  • Mülk sahiplerini toplantıya çağırma

Yönetim firmaları bina için yaptıkları bütün harcamaları detaylı olarak tarih ve açıklamalarla kayıt altına alıp, harcamalarla ilgili kayıtları saklamak zorundadır. Bu saklanan dosyalar her yıl noterde tasdiklenmelidir.

Yönetim firmaları mülke ilgili projelerin yapılmasında site veya apartman yönetim kurulunun aldığı kararlar doğrultusunda hareket etmektedir. Bu suretle yapılacak her projede kat sahiplerine ait tutarları belirleyip harcamaları ona göre yapmaktadır.

Yönetim firmaları bu mülklerde oturan, misafirliğe gelen, bu konutlarda çalışan dahil tüm kişilerin kimlik bilgilerini devletin kolluk birimlerine liste yapıp vermek zorundadır. Eğer binaya yeni taşınan ya da binadan yeni taşınan var ise bu kişilerin bilgilerini ikametgah kaydı için muhtarlara ve güvenlik amaçlı polis merkezlerine göndermeleri gerekmektedir.

Yönetim firmaları, mülk içinde çalışan herhangi bir işçinin iş güvenliği yasası gereği bütün tedbirlerini almak zorundadır. Diyelim yönetim kurulu toplantısında mülkün dış cephesi yapılma kararı alındı. Yönetim firması, dış cephe işini yaptırırken herhangi bir olumsuzlukla karşılaşılmaması için denetimlerini sıkı yapmak zorundadır. İşçiler baret takmış mı, kurulan iskele sağlam mı gibi kontrolleri aksatmamalıdır.

Yönetim firmaları, binalardaki asansörlerin ve yangın tüplerinin bakımından birinci derece sorumludurlar. Bu bakımlarda ilgili mevzuat hükümlerine göre hareket edip, periyodik olarak çalışmak zorundalar.

 

Etiketler:
Yorum yaz
Yorum
İsim
Email